Vasculaire neurologie: grensoverschrijdend onderzoek

CARIM jaarverslag 2017, november 2018

Een staande ovatie op de World Stroke Conference in Istanbul eind 2014, gevolgd door wereldwijd gewijzigde behandelrichtlijnen voor patiënten met een acuut herseninfarct. Het was tot nu toe het wetenschappelijke hoogtepunt in de samenwerking tussen interventieradioloog Wim van Zwam en neuroloog Robert van Oostenbrugge. Die laatste werkt in het onderzoek naar Cerebral Small Vessel Disease, een aandoening van de kleine vaten in de hersenen, ook nauw samen met klinisch fysicus Walter Backes. Deze laatste schreef vorig jaar het beste artikel in Radiology en ontving daarvoor de Alexander Margulis prijs voor zijn groep; ze brachten de subtiele lekkage van de beschadigde bloed-hersenbarrière bij mensen met de ziekte van Alzheimer in beeld. Een interview met een groep die niet maalt om grenzen van vakdisciplines óf van Schools.

The return of family studies

CARIM-jaarverslag 2016, november 2017
Halfway through the interview, Aaron Isaacs says: “Everybody hates the statisticians.” He says it like he doesn’t really mind. As a genetic epidemiologist and statistical analyst, he knows what his added value is and how crucially important his work. “There’s only a limited number of ways to properly analyse something statistically. And if you don’t do that, the New England Journal of Medicine or Circulation isn’t going to give you a second look.” An interview with Aaron Isaacs about his reasons to come to Maastricht, the Worm Study, his allergy to mice and cooperation versus competition in science.

De triatlon van Stijn

CARIM-jaarverslag 2016, november 2017
Voor Stijn Agten was 2016 een bewogen jaar, om drie redenen. Hij deed allereerst met twee collega’s mee aan de Ironman triatlon in Maastricht. Vervolgens promoveerde hij cum laude, tot grote verbazing van zijn ouders. En tenslotte verkreeg hij de eerste CARIM Fellowship beurs, waarmee hij een jaar naar het buitenland kon. Via Skype, vanuit Sydney, vertelt hij over zijn ervaringen. “Ooit wil ik de triatlon alleen voltooien. In wetenschappelijk onderzoek vind ik het ook interessanter om betrokken te zijn bij het hele traject, van basale eiwitchemie tot klinische toepassing.”